Основни риболовни принадлежности, нужни на новаците в риболова?

ipopov

Всеки рибар може да потвърди, че успешният риболов изисква не само добро място за ловене и специални умения, но и подходящи риболовни принадлежности. Тяхното разнообразие често повдига редица въпроси за тези, които решат да се занимават с този вид дейност. Ако вземете предвид основните нюанси при закупуването на този вид продукти, много лесно ще намерите подходящото за нуждите ви оборудване.

Базово риболовно оборудване

Въпреки че на пазара има изключително голям избор от рибарски принадлежности, в началото е редно да се започне с базовите продукти, без които риболовът не би бил успешен. Всеки такъв продукт има своите специфични нюанси на избор, с които е добре да се запознаете. От само себе си се разбира, че въдицата е най-важният риболовен инструмент и към избора ѝ следва да се подхожда изключително отговорно.

При избора на въдицата трябва да се вземат предвид следните нюанси:

  • Дължина и тегло на пръта. По-дългите пръчки ви позволяват да замятате такъма по-далеч, но маневрирането с тях е доста по-трудно. Ако сте начинаещ в риболова, по-добре отдайте предпочитание на по-леките и къси или поне средни модели – ще ви бъде много по-лесно да боравите с тях;
  • Вид риболов. Спецификациите на въдицата може да варират в зависимост от вида на риболова, който възнамерявате да извършвате. Магазините за риболовни принадлежности предлагат въдици за спининг, шаранджийски риболов, риболов от брега, с плувка или на лед;
  • Материал. По-взискателните риболовци обикновено избират карбонови или графитни пръчки, защото са твърди, леки и много здрави. Друг популярен избор е фибростъклото – тези пръчки са тежки, но доста гъвкави и издръжливи. Подсилените пластмасови въдици ще ви изненадат с изгодна цена – това е добър вариант за начинаещи риболовци;
  • Дръжка. Този важен детайл значително ще улесни процеса на риболова – като закрепите пръта в правилната позиция, можете да си спестите допълнителни усилия. Освен това самият детайл не влиза в контакт с водата и следователно ще издържи по-дълго.

Повече информация за възможностите за използване на различните въдици е дадена в описанието на всеки продукт, така че просто трябва да решите кой риболовен метод предпочитате. Струва си да обърнете внимание и на телескопичните пръти: в момента това е един от най-популярните и универсални видове.

Макара

При покупката на макари е важно да вземете предвид техния размер, който се избира според въдицата. Ако използвате лека и гъвкава въдица, най-добра работа ще ви свърши малка макара, но ако въдицата е по-тежка, с дълго и здраво влакно, ще ви трябва по-голяма макара. Да, риба може да се лови и без макара – този метод е особено подходящ за ранна пролет, когато рибата често живее близо до брега, така че с въдица без макара можете да хвърлите стръвта с голяма точност.

С въдицата и макарата на практика се изчерпва основното оборудване, което трябва да закупите от специализиран магазин за риболовни принадлежности. Това далеч не е всичко, което е нужно, за да се улови риба и съвсем не са най-скъпите компоненти. С практиката всеки риболовец добавя все повече нови детайли, които да увеличат прецизността и удоволствието от лова. Какви да бъдат те, какъв брой и на каква цена, това зависи от индивидуалните възможности на всеки човек.

Next Post

Масивни колиета – какви са актуалните тенденции при този вид бижута?

Размерът има значение, когато става дума за бижута. Масивните колиета привличат повече внимание със своя цвят, текстура и форма. Те са отново на мода, особено през настоящия летен сезон. Смята се, че големите накити отиват само на хора с определена конструкция. Това не е съвсем вярно: има правила, които ще […]
Масивни колиета – какви са актуалните тенденции при този вид бижута?