Регистрация на фирма в днешно време е относително лесно – ето основните положения

Administrator
Регистрация на фирма в днешно време е относително лесно – ето основните положения

Ако сте се решили на стъпката по регистрация на фирма, то ви поздравяваме – определено е повече от добра новина стимулирането на малкия и среден бизнес в границите на нашата родина. Процесът по регистрация на фирма е задължителна стъпка по пътя към установяване на законна търговска дейност. Ето защо ви съветваме да се снабдите с необходимата информация, изложена в днешния текст – надяваме се значително да ви улесним.

Регистрация на фирма – какви са особеностите и колко време отнема?

Говорейки за регистрация на фирма, следва да отбележим, че изложеният текст е с цел да послужи за ориентир и снабдяването с допълнителна информация. За същинското привеждане в действие на долуизложените стъпки ви съветваме да се допитате до професионалист с богат опит в юридическата сфера.

Един от първите въпроси, които изникват пред бъдещите собственици на бизнес, касае различията между отделните видове търговски дружества – ЕООД, ООД и ЕТ. За щастие, живеем в сферата на информацията и интернет – в мрежата изобилства от сведения по темата. За момента е нужно да упоменем, че ЕООД и ЕТ имат сходни характеристики, най-отличаващата от които е наличието на един собственик. При ООД собствениците са двама или повече.

Независимо какъв тип фирма изберете за осъществяване на собствените си бизнес планове, процесът по регистрация на фирма касае подготовката и изготвянето на редица документи. Бързаме да упоменем, че тяхната изрядност гарантира бързото и ефективно приключване на процедурата. Ето защо ви съветваме да се допитате до професионалист в сферата.

Учредителният акт (ЕООД) или Дружественият договор (ООД) са основните и първи документи, които следва да подготвите. Следва ги нотариалната заверка на подписа на собственика/собствениците, както и изготвянето на няколко декларации по съответните законови членове. Законът изисква бъдещата ви фирма да бъде обслужвана от отделна банкова сметка – изборът на банка е оставен изцяло на вас. С цел стимулиране на икономиката и откриването на бизнеси минималното капиталово вложение, за да откриете своя фирма, е в размер на символичните два лева.

Скъпа ли е процедурата по регистрация на фирма?

Процедурата по регистрация на фирма е максимално олекотена от финансова гледна точка – подаването на документи онлайн към Агенцията по вписванията е в размер от 55лв., а подаването им на гише възлиза на 110лв. Нотариалната такса за заверка на подпис е 6лв. Следва да заделите около 10-20лв. за откриване на банкова сметка, както и сумата, която сте решили да внесете като стартов капитал за вашата фирма.

Самостоятелното занимание с процедурата по регистрация на фирма завършва тук от финансова гледна точка. Ако решите да работите със съветник професионалист, следва да предвидите и определена сума, отговаряща на хонорара на специалиста.

Next Post

Отглеждане на подправки у дома – ето няколко насоки

Домашната кухня би се превърнала в пъти по-приветлива, красива и привличаща вниманието, ако разположим в нея многобройни по вид саксии. Домашното градинарство за мнозина представлява изкусно хоби, което едновременно придава красота на помещението, а и спомага на домакина да си даде време на спокойствие, покой и приятни мигове. Разбира се, […]
подправки