Отглеждане на подправки у дома – ето няколко насоки

denitsa

Домашната кухня би се превърнала в пъти по-приветлива, красива и привличаща вниманието, ако разположим в нея многобройни по вид саксии. Домашното градинарство за мнозина представлява изкусно хоби, което едновременно придава красота на помещението, а и спомага на домакина да си даде време на спокойствие, покой и приятни мигове.

Разбира се, отглеждането на домашни растения безспорно е нещо, което се практикува в почти всеки дом – саксиите с цветя действително правят атмосферата извънредно красива, а и не са малко сведенията за пречистващата въздуха функция на стайните растения. Съществува обаче и още един начин, чрез който бихте могли да упражнявате градинарското си хоби. Отглеждайте подправки у дома! В днешната статия ще ви дадем няколко прости насоки, следването на които гарантирано ще резултира в ароматна и прекрасна домашна градина.

Защо да отглеждаме подправки у дома?

Отглеждането на подправки у дома носи множество предимства – ароматната градина се оглежда и поддържа относително лесно, а и е несравним помощник в кулинарията. Запалените по готвенето от вас положително съзнават неимоверната разлика между използването на сухи и пресни подправки – употребата на свежи листа и цветове действително издига ястието на едно съвсем друго ниво. Ето защо домакините, готвещи с удоволствие у дома, подчертано предпочитат собственото отглеждане на подправки у дома.

Какви подправки бихте могли да отглеждате вкъщи?

Добрата новина е, че имате възможността да отглеждате редица видове подправки – босилек, мента, лавандула, риган, магданоз са само част от множеството опции.

Единственото, което ви е необходимо в началото, са малки разсадни саксийки и фин торфен субстрат, необходим ви за засяването на семената. Важно е да знаете, че след покълването на семената, е редно да изчакате около месец-два, преди да пресадите за постоянно подправките в избраните от вас саксия или сандъче. Така ще им дадете необходимото време да се климатизират.

Непосредствено преди засяването на семената е добре да напоите почвата, за да се осигури необходимата за покълване влага. Едрите семена е удачно да начукате преди това, за да улесните тяхното покълване. Те се засаждат на около 2-3 сантиметра дълбочина, след което се покриват с тънък слой почва. Полейте отгоре внимателно, за да не отмиете семената.

Дребните семенца се поръсват подобно на захар, след което отново се покриват с тънък слой почва. Градинарите съветват тях да пулверизирате с вода, отново за да се избегне отмиването им. Желателно е да завиете разсада с домакинско фолио, за да осигурите топлина на растенията, ако те ще са изложени на открито. При отглеждане в домашни условия, е възможно да пропуснете тази стъпка.

Next Post

Как да изберете подходящ матрак за детското креватче?

Всеки, който вече е станал родител, знае колко големи са щастието и радостта от това най-накрая да прегърнете своя малък наследник, след като е чакал този миг цели 9 месеца. Следващата важна стъпка е посрещането на детето във вашия дом. Това със сигурност изисква значителна подготовка, включително и избора на […]
Как да изберете подходящ матрак за детското креватче?