Как да изберете подходящ матрак за детското креватче?

Administrator
Как да изберете подходящ матрак за детското креватче?

Всеки, който вече е станал родител, знае колко големи са щастието и радостта от това най-накрая да прегърнете своя малък наследник, след като е чакал този миг цели 9 месеца. Следващата важна стъпка е посрещането на детето във вашия дом. Това със сигурност изисква значителна подготовка, включително и избора на детско легло и матрак за него. В тази статия сме ви подготвили няколко полезни съвета, които си струва да вземете предвид, защото ще направят избора на матрак за вашето бебе много по-лесен.

Защо е важно да откриете подходящ матрак?

Но преди да пристъпим към съветите, трябва да изясним нещо съществено. Покупката на подходящ матрак е изключително важна за здравето и  развитието на детето. Все пак първите няколко месеца от своя живот, бебето основно прекарва в леглото си – като лежи или спи. В този етап от детското развитие, сънят е задължителна необходимост. Овен това, знаете колко кисели и сърдити могат да са те, ако не си доспиват.

Също така, трябва да вземете предвид, че именно тогава започват да се развива опорно-двигателната система на вашето малко човече. Подходящият матрак ще осигури нужната опора на тялото на детето, като възпрепятства неприятни усложнения, в това число гръбначни изкривявания и дискомфорт. Затова трябва да подходите отговорно към тази покупка.

Полезни съвети при избора на матрак за детското креватче

Първият и най-полезен съвет, който може да ви дадем, е да си направите широко проучване относно матраци за бебета. За да сте сигурни, че информацията, която сте получили онлайн е достоверна, добра идея е да се консултирате с наблюдаващия бременността ви специалист, ако искате да купите леглото предварително. Още една възможност е консултацията с педиатър или друг медицински специалист. Така ще бъдете спокойни и сигурни. Сред важните характеристики на матрака са твърдостта и материалът, от който е направен той.

Друг важен съвет е да изберете точните размери. Ако креватчето, което ще закупите върви заедно с матрак, уверете се, че той приляга точно. В случай, че трябва да закупите матрака отделно, измерете размерите внимателно.

Ако размерите на матрака са по-малки от необходимото, рискувате да остане празно пространство между матрака и рамката на леглото, което представлява риск за безопасността на бебето. То може да се завърти и неволно да се заклещи.

По-голям матрак също не е препоръчителен избор, тъй като няма да пасне и ще се образуват неприятни гънки, които имат потенциала да попречат на детето да получи качествен сън. Вероятно вече самите вие се убедихте колко е важна тази стъпка.

Ако се чудите колко точно твърд трябва да е матракът, не се доверявайте единствено на вашите предпочитания. Нуждите на един възрастен човек са доста по-различни от тези на новородено бебе. Препоръчително е в първите години детето да спи на по- твърд матрак, който да поддържа оптимална позиция на гръбначния стълб и да осигури балансирана опора на тялото. В случай, че не ви е препоръчано друго от медицински специалист, добре е да се съобразите с тази препоръка.

Вече споменахме, че и избора на материал е важен. Няма един единствен материал, който доказано да е по-добър от другите. В момента популярни възможности са матраците от мемори пяна и латекс, с допълнително антибактериално и антиалергично покритие, което помага за запазването на добрата хигиена на съня. Това е особено важно, когато става въпрос за малки деца, тъй като те са доста по-чувствителни и склонни към развитието на алергии.

След като сте избрали точния матрак, който да отговаря на вашите изисквания и критерии, не забравяйте да се погрижите за неговата чистота. Когато децата са малки пропуснал памперс или друг тип петна са част от ежедневието. За да запазите матрака чист, най-добрият вариант е да инвестирате в непромокаем протектор. Така ще сте спокойни, че петната и бактериите ще стоят далеч и вашето малко ангелче ще е винаги защитено.

Next Post

Какво трябва да знаем за навигациите

Когато караме колата си, искаме да усещаме удобство през цялото време. Така ще сме адекватни в реакциите си в дадена пътна обстановка, но ще можем и да се ориентираме по-добре в трафика. GPS навигациите за коли са почти задължително приспособление за всеки шофьор, защото с негова помощ ще успеем по-лесно […]
Какво трябва да знаем за навигациите