Защитните подови покрития и тяхното приложение

ipopov
Защитните подови покрития и тяхното приложение

Ако ви предстои ремонт, който включва обновяване на подови настилки, може би се питате дали е необходимо да използвате предпазно покритие. Днес ще ви разкажем за защитните подови покрития и тяхното приложение – както у дома, така и в индустриалните помещения.

За какво се използват защитните подови покрития?

Както предполага тяхното име, защитните подови покрития се използват, за да предпазят настилките от различни вредни влияния. В дома те най-често се използват за пода на гаража, където има опасност от разливане на моторни масла и друг вид химикали.

Този тип покрития и настилки имат широко приложение в различни направления на промишлеността. Те се използват, за да повишат устойчивостта на подовете от увреждания вследствие, както на механични влияния (например голям трафик от страна на пешеходци или складово-подемни машини), така и от контакта с различни агресивни химични вещества. Не на последно място, настилките третирани със защитни подови покрития, са изключително удобни за почистване и поддръжка, тъй като отблъскват праха и мръсотията.

От какви вредни влияния предпазват защитните продукти?

Както вече споменахме, този тип продукти предпазват подовите покрития и настилки от различни видове агресивни влияния на средата, като по този начин значително удължават експлоатационния им период. Агресивните влияния могат да бъдат обединени в няколко големи групи.

Механично износване

Този тип повреди се получава вследствие големия трафик върху настилката. Могат да бъдат причинени от коли или товарни машини, които се използват в складовите помещения, но също и от пешеходен трафик с висока интензивност. Продуктите, предпазващи от механично износване се характеризират с якост и устойчивост на износване.

Вода

Разрушителната сила на водата може да се прояви в два аспекта. От една страна, в течно състояние водата има възможността да се просмуче в порестите материи. Впоследствие, тя може да реагира с елементи от подовото покритие и да го повреди. Това вредно влияние най-често се проявява при циментовите или бетоновите настилки – особено ако не са се втвърдили при правилните условия.

Вторият вариант е, след просмукване водата да замръзне. Тогава тя се разширява и може да доведе до пропуквания в настилката. Предпазните покрития най-често имат хидрофобни свойства, които не позволяват на водата да проникне в настилката и така я предпазват.

Защитните покрития са особено необходими в сферата на корабоплаването. Плавателните съдове ежедневно са изложени както на солената морска вода, така и на неблагоприятните климатични условия – слънце, вятър и промени в температурата. Ето защо в тази сфера е критично важно подовите повърхности да бъдат третирани с подходящ продукт.

UV лъчение

Това е влияние, за което често не се замисляме. Ултравиолетовите лъчи имат свойството да разрушават някои от полимерните връзки в строителните материали. Това е причината да увреждат настилките с течение на времето. За да се предотврати този процес, се полагат защитни покрития с UV филтри, които не позволяват лъчението да достигне до настилките.

Химикали

Досегът с агресивни химични вещества е фактор най-вече в складовите и работните помещения от някои специфични промишлености – например фармацията и химичната индустрия. Ако в помещението, което ремонтирате, има риск от разливане на такъв тип вещества, при избора на защитно покритие е важно да се съобразите с техните химични свойства. 

Трябва да имате предвид, че не е задължително химикалите да са отровни за човека, за да имат корозионен ефект върху пода на вашето помещение. Например, бетоновите настилки могат да бъдат повредени от химикали като сулфати (калциев, натриев, магнезиев и амониев), хлориди, но също така и от захар, ликьори, мазнини и олиа.

Как да изберем правилното покритие?

Правилният избор зависи от различни фактори. Ето някои насочващи въпроси:

  • Съществува ли подово покритие, което може да бъде използвано, или тепърва ще се полага настилката?
  • Какво е предназначението на помещението?
  • Kакви са агресивните влияния, на които най-често ще бъде подложена настилката?
  • Какъв е бюджетът ви?

Отговорите на всички тези въпроси ще ви помогнат да изберете най-подходящия продукт, който ще предпази вашите подове, за да ви служат те още дълго време.

Next Post

Стелажни системи за леки товари - предимства

Съвременният склад е динамична и постоянно променяща се среда. Тъй като предприятията се стремят да станат по-ефективни и ефикасни, необходимостта от намиране на надежден и рентабилен начин за съхранение и организиране на леки товари става все по-важна. Стелажните системи за леки товари предлагат многобройни предимства – от максимално оползотворяване на […]
Стелажни системи за леки товари - предимства