Мебели от естествено дърво в банята – За и Против

ipopov
Мебели от естествено дърво в банята – За и Против

Много стилен вариант в съвременния интериор са дървените мебели за баня. Болшинството хора обаче остават скептични относно тази идея. Все пак знаем, че дървото е склонно на гниене, надува се и се деформира в помещения с висока влажност.

В същото време наличието на дървени кораби и сауни, облицовани изцяло с дърво, ни подсказват, че има определени тайни, които позволяват този материал да се използва навсякъде. Нека се опитаме да разберем нюансите на поставянето на дървени мебели в банята и правилната грижа за тях.

Струва ли си да поставим дървени шкафове в банята – плюсове и минуси:

На родния пазар мебели за баня от масив се произвеждат основно по поръчка. Марката Casa Baleno е пример за превъзходни мебелни изделия – шкафове и плотове за мивка. Цената им логично е по-висока от тази на продуктите, предлагани в масовите мебелни магазини. В този ред на мисли е редно да се запитаме: струва ли си финансовата инвестиция?

Отговорът е Да. Това е така, защото тези мебелни изделия от естествено дърво са произведени, като са взети предвид агресивните условия на експлоатация. Има и някои допълнителни нюанси, например – позицията на мебелите от дърво в помещението. Обикновено нивото на влажност в баните е различно. Ако шкафът от масив се намира на разстояние от източници на вода, не съществува риск от влошаване на неговото състояние.

Когато става въпрос за монтиране на дървени мебели в баня, където нивото на влажност се поддържа през цялото време, е редно да се изберат продукти от дъб, орех, бук или бряст със защитно горно покритие. Те не се страхуват дори от постоянен контакт с вода. Освен това днес има много начини да се направят повърхностите по-малко чувствителни към намокряне. На пазара се предлага огромен брой импрегнации и лакове за създаване на допълнителен влагозащитен слой.

Масив или алтернативни на дървото материали – какво да изберем?

Масивът се отличава с високо качество и издръжливост на материала. Мебелите за баня от масивно дърво са най-добрият вариант за естетите, ценители на стилната мебел. Цената им обаче не е достъпна за всеки. Онези, които могат да си позволят шкаф за баня или плот за умивалник, няма да останат разочаровани от избора си.

Добра алтернатива на масива е устойчивият на влага MDF. За да спестите малко от цената, масивът може да се използва само като мебелна фасада. Най-често за производство на мебелни изделия се използват ПДЧ плоскости, които са много по-евтини и изглеждат добре. Въпреки ниската им цена, не бива да забравяме, че те са и много по-податливи на влага.

За да се удължи живота на мебелите, изработени от ПДЧ, повърхността им се покрива с фурнир. В този случай е редно да се избягват резки промени в температурата и да се проветрява добре помещението, защото покритието може да се отлепи или да се напука.

В модна тенденция днес се превърна практиката плотът на шкафа за мивката са е от дърво, докато останалата част е от МДФ или дори от PVC плоскости. Плотът може да се изработи от различни видове дървесина, в зависимост от разстоянието между шкафа и душ зоната в банята. Относно цената: най-евтин вариант са дъбовите плочи, а най-скъп – орехът.

Next Post

Особености при лепене на тапети Дуплекс

Не са много хората, които познават тапетите Дуплекс, макар че не малък процент потребители са ги използвали за облицовка на стени, без да знаят, че това са именно двуслойните тапети. Те са едни от най-популярните декоративни покрития в момента. На техните особености и начин на лепене ще обърнем внимание в […]
Особености при лепене на тапети Дуплекс