Особености при лепене на тапети Дуплекс

ipopov
Особености при лепене на тапети Дуплекс

Не са много хората, които познават тапетите Дуплекс, макар че не малък процент потребители са ги използвали за облицовка на стени, без да знаят, че това са именно двуслойните тапети. Те са едни от най-популярните декоративни покрития в момента. На техните особености и начин на лепене ще обърнем внимание в следващите редове.

Какво представляват дуплекс тапетите?

Както подсказва самото им наименование, дуплекс тапетите се състоят от два слоя – долният слой е оптимизиран за максимално трайно свързване, а горният изпълнява функцията на декоративно покритие. Ще ги познаете по по-плътната им структура, спрямо симплекс (хартиените) моделите и по приятния релеф на повърхността при някои модели.

Този вариант на тапета притежава не малко предимства. Сред тях можем да посочим:

  • Много високи показатели за здравина и дълготрайност;
  • Способност да скрият малки неравности по стените, заради по-голямата им плътност;
  • Висока декоративна стойност;
  • Лесна поддръжка;
  • Достъпна цена.

Декоративният слой на такъв тапет може да бъде както гладък, така и релефен. Има и модели, предназначени за последващо боядисване. Залепването на двуслоен тапет е доста просто. Въпреки това, за да получите най-добри резултати, е необходимо да имате известен опит и да познавате технологията на подготовка на повърхността.

Също така си струва да се отбележи, че за дуплексите е необходимо да се използва специално лепило за тежки тапети. От къде можете да ги закупите? Предлагат се в добрите магазини за довършителни строителни материали. Можете да ги намерите дори онлайн, ако посетите фирмения магазин на марката Дегрец.

Технология на инсталиране

Ако нямате опит с поставянето на нестандартни тапети, то може би е по-добре да не рискувате, а да поверите тази задача на хора с по-голям опит от вашия. В случай че сте твърдо решени да приемете това предизвикателство, нашите съвети ще ви бъдат от полза. Важно е да ги следвате стриктно, без да подценявате важността на нито един етап от процедурата.

Преди залепването на двуслоен тапет е необходимо внимателно да подготвите стените. Старите покрития трябва да бъдат напълно отстранени, а неравностите по стените – да бъдат елиминирани. Въпреки факта, че двуслойните тапети могат да скрият някои неравности, по-добре е да не допускате такива.

Особености при лепене на тапети Дуплекс

Тапетът може да скрие дребни дефекти, но силата на свързване значително ще се понижи. Ето защо, преди залепване, се препоръчва пукнатините и грапавините да се третират със шпакловка. В никакъв случай не пропускайте една толкова важна процедура, каквато е грундирането. Грундът повишава силата на свързване на лепилната смес и прави връзката между основата и тапета по-здрава и силна.

Преди да започнете да поставяте тапетите, уверете се, че стените са напълно сухи и чисти. Ако в помещението са провеждани строителни операции със силно запрашаване, можете да избършете прахта със суха или леко навлажнена кърпа. Не използвайте миещи препарати на този етап.

Лепилото се нанася както върху двуслойната облицовка, така и върху стената. След нанасяне е добре да се изчака няколко минути, за да може лепилото да повиши лепящата си способност. При полагане на хартиения филм е важно да го заглаждате добре и притискате към основата. Това ще позволи да се изведе въздухът навън. За целта използвайте специална пластмасова шпатула.

Next Post

Бърз и лесен ремонт на баня и кухня със самозалепващи се 3D тапети

Банята и кухнята са най-критичните помещения в едно жилище. Влагата и директното мокрене ни задължават да помислим за надеждна водоустойчива облицовка, която да предпази пода и стените от разрушаване. Самата мисъл за ремонт на тези две помещения хвърля повечето собственици в паника. За щастие вече има бърз, лесен и евтин […]
Бърз и лесен ремонт на баня и кухня със самозалепващи се 3D тапети