Бърз и лесен ремонт на баня и кухня със самозалепващи се 3D тапети

ipopov
Бърз и лесен ремонт на баня и кухня със самозалепващи се 3D тапети

Банята и кухнята са най-критичните помещения в едно жилище. Влагата и директното мокрене ни задължават да помислим за надеждна водоустойчива облицовка, която да предпази пода и стените от разрушаване. Самата мисъл за ремонт на тези две помещения хвърля повечето собственици в паника. За щастие вече има бърз, лесен и евтин начин за освежаване на баня и кухня – 3D самозалепващите се тапети.

Наистина ли са водоустойчиви тапетите със самозалепващ гръб?

Ако търсите възможност за освежаване на стените или подовете в дома ви при ограничен бюджет, то самозалепващите тапети с винилово покритие са най-доброто решение. Наименованието „тапет” може би не е най-коректното, защото този вид облицовки се предлагат под формата на плочи – квадратни и правоъгълни пана.

Размерът на една такава плоскост варира в зависимост от модела и производителя. Най-широко разпространени са паната с размер 70 х 70см и 70 х 77см. Срещат се и тесни правоъгълни форми, които обикновено са проектирани да бъдат подово покритие. Основен плюс на тази разработка е адхезивната основа. Неслучайно в САЩ самолепящите се тапети са известни с наименованието „Peel and Stick” – обели и залепи.

Това декоративно покритие е влагоустойчиво, дълготрайно и лесно за поддържане. Благодарение на водоотблъскващите свойства на материала, плочките могат да бъдат залепени във всяко помещение, включително в баня и кухня. Знаем, че те могат да издържат на водни пръски, но дали са водоустойчиви? Нека обясним:

Тапетите се изработват от различни видове пластификатори в разпенена форма, почти винаги на базата на PVC. Материалите са напълно устойчиви на намокряне и дори са напълно неадаптивни към образуването на гъбички и мухъл. Проблем при тяхното използване може да възникне единствено със самозалепващия гръб.

В случай че покритието стои дълго време във водна среда, водата може да проникне между плочите и да разруши силата на свързване. Ето защо е важно при използване на PVC тапети в бани и като кухненски гръб, те да бъдат своевременно подсушавани или да се покрият със запечатка. В противен случай, красивата декорация скоро ще започне да се отлепя и пада.

Какво представляват всъщност?

Самозалепващите 3D тапети са стилен, но въпреки това евтин начин да подобрите визията на дома си. Цената на такъв ремонт е многократно по-ниска спрямо лепенето на керамични плочки. Да не говорим колко по-бърз и чист е процесът по тяхното инсталиране. За да реновирате банята или кухнята не са ви нужни майстори – друго солидно перо в цената на ремонта.

Плоскостите се предлагат в широка гама от дизайни и принтове – дърво, плочки, камък, гранитогрес и т.н. Най-масово разпространените продукти са направени от няколко слоя винил, познат още като поливинилхлорид (PVC). В състава на материала участват и други компоненти, чиято задача е да повишат неговата здравина, твърдост и гъвкавост.

Ако изберете плочки, които имитират камък или дърво, ще откриете, че материалът е обогатен с минерални частици, които придават на облицовката приятна естествена текстура. Тапетите Peel and Stick не се нуждаят от фугиране, което улеснява инсталацията. Липсата на фугираща смес между паната обаче повишава риска от проникване на вода между тях.

Ето защо в мокри участъци (душ зони и кухненски гръб) е важно да приложите един от двата основни метода за защита от просмукване на вода – запечатващ горен слой или своевременно подсушаване на облицовката. При правилна поддръжка, тапет с добро качество ще ви служи в продължение на години. Чудесно място за покупка е онлайн магазин Tip.bg, където има цял раздел, посветен на самозалепващите 3Д тапети.

Next Post

Мъжки гривни от медицинска стомана - чудесен избор за подарък

Хората по цял свят все по-често избират да носят бижута от медицинска стомана, в това число – и мъжки гривни. Мъжки бижута вече се носят от мъже от всички възрасти. Като се започне от най-младите до зрелите по-възрастни мъже. Мъжете обикновено харесват кожени и елегантни гривни за мъже, гривни от […]
Мъжки гривни от медицинска стомана - чудесен избор за подарък