Антиоксиданти и свободни радикали

ipopov

Свободните радикали са високочувствителни атоми или молекули, които се формират в тялото вследствие на нормалните метаболитни функции или се натрупват в организма от източници извън тялото. Свободните радикали са сравнително нестабилни заради съдържанието на излишна енергия.

За да редуцират тази енергия радикалите реагират с определени химикали в тялото, като в този процес се нарушава нормалното функциониране на клетките. Именно заради това свободните радикали се смятат за основния виновник за над 60 различни здравословни състояния, включително стареенето, рак, атеросклероза.

Антиоксиданти и свободни радикали

За да се редуцират нивата на свободните радикали и избегнат появата на подобни нездравословни състояния на организма, е нужен прием на антиоксиданти.

Природните източници на радикали са навсякъде около нас. Кислородът, който е основният източник на живот и горивото, което ни кара да съществуваме е също потенциален източник на свободни радикали.

Други природни източници са йонната радиация :

(от индустрията, слънчевите лъчи, рентгеновите лъчи, космически лъчения), озоновият и азотният оксид, тежките метали ( като меркурий, кадмий, олово), цигарен дим, алкохола, транс-мазнините и други източници от водата, храната и въздуха.

За да неутрализират действието на радикалите, антиоксидантите действат по няколко начина. На първо място, те могат да освобождават част от енергията на радикалите, както и да неутрализират формирането на свободните радикали, преди да са започнали да функционират. И най-накрая антиоксидантите могат да прекъснат верижната реакция на окисляване, минимизирайки вредите.

Тялото произвежда няколко ензима като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион, които неутрализират множество типове свободни радикали.Тези ензими съществуват като орални хранителни добавки, но са крайно неефективни, поради ниското си ниво на усвояване.

Досега практиката е доказала, че приемането на добавки, които са изграждащият материал на тези ензими, може да бъде далеч по ефективно. Тези добавки са всъщност едни от най-полулярните елементи в природата, като цинк, манган и мед, които служат за производството на супероксид дисмутаза и селен за производството на глутатион.

Заедно с тези ензими, редица други минерали и витамини, действат като антиоксиданти по свой собствен начин. Такива са витамин С, Витамин Е, Бета-Каротен, Лутеин, Ликопен, Витамин Б-2, Коензим Q10 и Цистеин (аминокиселина). Силна антиоксидантна защита могат да осигурят и немалко билкови източници. Най-популярните от тях са Гинкго Билоба, Куркумин, Зелен чай, Джинджифил, екстракт от боровинки, екстракт от гроздови семена.

Ако сте любител на хранителни добавки, то комбинацията от подходящите ензими, минерали, витамини и билки може да осигури оптималната защита в борбата срещу свободните радикали. За тези, които не искат да избират между един куп продукти, магазини като shop.4fitness.bg предлагат антиоксидантните комплекси, с които потребителя получава всичко в едно.

Next Post

Какво трябва да знаете преди да започете да използвате турмалинов колан?

Хронични болки в кръста, преумора, травми, възпаления – причините да се снабдите спешно с висококачествен турмалинов колан не са никак малко. Турмалиновите продукти за здраве и красота набират все по-голяма популярност, тъй като са базирани на изцяло природни средства за лечение. В следващите редове ще разгледаме турмалиновите колани в качеството […]
Какво трябва да знаете преди да започете да използвате турмалинов колан?