Ксеноестрогени – съвременната здравна епидемия

Administrator

Ксеноестрогените са молекули, които имитират естроген и имат естрогенни ефекти в организма.

Ксеноестрогени - съвременната здравна епидемия

Какви са те и какво е тяхното въздействие?

Пластмасите са може би най-известният източник на тези имитиращи естроген съединения.

Почти цялата ни храна се доставя в пластмаса, обработва се с пластмасово оборудване и често се загрява в пластмасови съдове. Нашата вода, сокове, газирани напитки, кафе и дори чай често се предлагат в пластмасови бутилки / контейнери.

Обърнете внимание, че нашите четки за зъби са гъвкави. BPA е може би най-известният ксеноестроген, но дори пластмасата да не съдържа BPA, тя вероятно има фталатни естери и PCB, които са еднакво опасни ендокринни разрушители едновременно.

Инсектициди / Хербициди. Ядете ли някога неорганични храни?

Ако е така, вероятно сте получили друга добра доза ксеноестрогени от тези източници. Целият смисъл на инсектицидите и хербицидите е, че те са токсични за органичния живот, така че консумацията им ви носи същите токсини.

Лосиони / Грим / Кремове – Парабените са може би най-известните тук и около тях имаше доста шум. Също така се отбелязва, че 4-MBC е основната съставка в слънцезащитните продукти. В тези продукти има много други химикали с неизвестни ефекти.

Това е много кратък списък с ксеноестрогени. Има много повече такива и те са с различни имена, но това са основните, за които трябва да се притеснявате. Други включват оцветител за храна Red # 3 (често използван в дентални бои), BHA, антиоксидант и консервант за храна, аккутан, пропил галат, алкилфеноли и нонилфеноли.

 
Влияние на ксеноестрогените

Намалено качество на живот – вижте симптомите по-долу.

Причинява ендометриоза, миома на матката, спонтанни аборти, безплодие. Мъжете губят интерес към секса и / или активно го правят, повече от нормалното (тези ефекти най-често се наблюдават при риби и птици).

Освен това тези вещества са замесени във всички видове рак. Най-известният от тях е рак на гърдата, но също и рак на простатата. Нищо чудно, че фалшивите хормони имат отрицателно въздействие върху гениталиите ви!

Причина за смущения в плода „Докладът от 20019 г. показва допълнителни доказателства за широко разпространени феминизационни химикали при мъжките индивиди във всеки клас гръбначни животни като световно явление.

“ Тъй като женските имат по-висок процент телесни мазнини от мъжете (средно около 10%), те повишават естрогена нива и следователно ксеноестрогените са свързани със задържането на мазнини.

Това, което наистина има значение за ксеноестрогените, е, че те се съхраняват в мазнини. Така че да, докато ефектите могат да се появят в малки количества, докато се съхраняват в тялото ви, ефектите започват да стават по-изразени.

  • Лично ненаучно теоретизиране и хипотеза Ксеноестрогените причиняват тежки хормонални дисбаланси в организма. ОБАЧЕ, АКО ПОЛУЧИТЕ ХОРМОНАЛНА ТЕРАПИЯ, ПРЕДПИСАНА ОТ ВАШИЯ ЛЕКАР, НЯМА ИЗРАЗЕНИ ЕФЕКТИ!

Ксеноестрогените са биохимично НЕ естрогени. Те имитират и действат като естроген. Лабораторните тестове за реален естроген може да покажат нормални нива, но какво да кажем за „фалшивите“ естрогенни хормони, които не са тествани?


По този начин кръвните тестове, особено хормоналните тестове, могат да дадат фалшиви сведения за  вашата хормонална / ендокринна система.

Вашето тяло може да бъде натоварено с фалшиви естрогени и въпреки това серумните нива на естроген да са напълно нормални според лекаря и лабораторията. Сега тези фалшиви естрогени, присъстващи в тялото ви, които са до голяма степен неоткрити, ще предизвикат ефектите от повишените нива на естроген чрез свързване с хормонални рецептори. По този начин можете да имате хормонални отклонения БЕЗ да променяте естествените си хормонални нива.

Това разграничение е ключово тук и изглежда напълно пренебрегнато от лечебното заведение като цяло. Ендокринната система на организма се занимава с поддържане на нивата на тестостерон и естроген в кръвта на нормални хомеостатични нива.

  • По този начин мъжете или жените могат да имат: нормални нива на реални естрогени, нормални нива на тестостерон, ненормално високи нива на ксеноестрогени (не се откриват  в стандартната кръв) Какво означава това за мъжете? – по-специално, че те могат да произвеждат тестостерон на добро ниво, но всички консумирани ксеноестрогени имат ефект, който изглежда подобен на симптомите на нисък тестостерон и / или висок естроген в организма.

Мъжки симптоми: загуба на способност за концентрация, настроение / емоционалност, недоволство / раздразнителност, голяма срамежливост, чувство на слабост, вътрешна тревожност, проблеми с паметта, намалена интелектуална гъвкавост, ниско либидо (което в повечето случай се коригира със сексуални стималнти като Камагра Гел ) пасивна нагласа, обща умора, намален интерес към околната среда, хипохондрия плюс много други …

Женски симптоми: дисфункция на щитовидната жлеза, наддаване на тегло, ниско либидо, задържане на течности, рак на гърдата, ПМС, мигрена, промени в настроението, крампи, депресия, умора, остеопороза, безсъние, алергия, загуба на памет, акне, топли вълни, изтъняване на косата, суха кожа и много още… Генетично предразположение към проблеми с ксеноестрогена – черният дроб е основният източник на детоксикация на ксеноестрогени в тялото . Във фаза 1 има детоксикация с помощта на ензими. Има генетичен тест, предложен от Genovations, който ви позволява да тествате гени, кодиращи специфични ензими в черния дроб, които помагат за разграждането на ксеноестрогените.

Един от тези гени се нарича CYP1B1. Ако имате вариации на този ген, това може да наруши способността ви за детоксикация на ксеноестрогени. Друг ген е CYP3A4. Това е важно, защото ако този ген е понижен (изчислено с 40% по-ниско с промяна на гена), това уврежда способността ви да разграждате кортизол, естроген, прогестерон, повечето лекарства с рецепта и вероятно ксеноестрогени.

  • Диетичните добавки / диетичната подкрепа биха били много полезни тук. Друг ген може да бъде COMT.

Ако имате нормалната версия на гореспоменатите гени, способността на тялото ви да детоксикира ксеноестрогени ще бъде по-добра / подобрена. Всъщност може да е толкова добре, че ксеноестроните изобщо да не са проблем за вас.

Тъй като изглежда, че ксеноестроните са толкова тясно свързани с рака на гърдата и глобалната честота на рака на гърдата е около 25%, вероятно около 25% от населението на света може да има вариация на гореспоменатите гени.

Това е само теория, но вероятно ще минат няколко десетилетия, преди генетичните тестове да са достатъчни за установяване на причинно-следствена връзка. Добре е да сте дискретни така или иначе. Гореспоменатият генетичен тест струва около $ 600- $ 900 и повечето лекари / специалисти няма да знаят за него.

Това е върхът на медицинските изследвания и вероятно няма да бъде стандарт за още 20 години.

Стратегии за намаляване на ксеноестрогените

Минимизирайте употребата на пластмаси в храната, особено при нагряване на храни или течности в пластмаси, пийте от стъклени или неръждаеми контейнери като Klean Kanteen, съхранявайте храната в стъклени съдове, яжте органична храна, яжте много броколи + всички кръстоцветни зеленчуци.

Броколите има някои невероятни детоксикиращи фитонутриенти, които особено подпомагат метаболизма / разграждането на естроген-подобни съединения. Понастоящем броколите и неговите подкомпоненти са най-добрият начин да се освободи тялото от ксеноестрогени.

В идеалния случай яжте много цели броколи или сокове, като можете да приемате някои от съставките под формата на добавки. Основни детоксикиращи добавки за мъже и жени:

  • Дииндолилметан (DIM)
  • Калциев D-глюкарат
  • Миомин (билка)

Допълнителни добавки: L-5-метилтетрахидрофолат (L-5-MTHF) Цинк – 30-90 mg на ден Магнезий – 300-600 + mg на ден Други инхибитори на ароматазата? (Agaricus bisporus-гъби) Бактерии – Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium infantis Неразтворими диетични фибри като лигнин рибени масла MSM и триметилглицин Розмариново масло Витамин D Сулфорафан, обща детоксикация … това може да намали нивата на CYP3 … лошо е, ако сте CYP3 … опитвате се да разградите естрогените.

Други антиоксиданти – Vit E&C, NAC, липоева киселина, селен, екстракти от зелен чай, флаваноиди, пикногенол, ресвератрол – антиоксидант … но също така и фитоестроген D-лимонен Бележки Някои ксеноестрогени имат полуживот 25-100 години в околната среда. Няма странични ефекти при добавка с броколи.

Тези добавки нямат ЕФЕКТ върху РЕАЛНИТЕ нива на естроген, прогестерон или тестостерон. Това е много по-различно от приемането на хапчета или стероиди, които влияят на нивата на хормоните в организма. Фитоестрогените и ксеноестроните се различават коренно един от друг. Фитоестрогените могат да помогнат за понижаване на нивата на ксеноестроген.

Въпреки това, фитоестрогените наистина могат да повлияят неблагоприятно на жените в пременопауза с генетични вариации в CYP3A4, тъй като високите ксеноестрогени + фитоестрогени могат да повишат ефективните нива на естроген при жените далеч над нормалните граници.

За тези жени е най-добре да избягват лен и соя, както и други храни, богати на фитоестроген – това е просто теория. Предполага се, че фитоестрогените могат да помогнат за ограничаване на негативните ефекти от менопаузата, но изследванията остават неубедителни.

В медицинската литература има много противоречия относно ефектите на фитоестрогените върху мъжете. Ако вашият мъж и вие искате да играете безопасно, опитайте да минимизирате лена, соята и тофу. Индол 3-карбинол (I3C) също често се предлага на пазара, но изследванията показват, че има степен на конверсия от само 10% в активната форма на DIM, а I3C също се разгражда на множество токсини, които могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Много добавки, продавани за мъже, се опитват да повишат нивата на тестостерон. Важно е КАК работят. Можете да увеличите способността за свързване на тестостерона в тялото, като освободите тялото от ксеноестрогени..

Някои добавки обаче добавят растителни фитоподобни тестостеронови молекули, които след това могат да се конкурират с ксеноестрогени за свързване.

Това е по-малко добро, но все пак може да бъде полезно. Вашето тяло много добре регулира истинския тестостерон. Елиминирането на Xenoestrogenes очевидно може да има много благоприятни последици за спортисти и културисти, които искат да увеличат максимално производителността.

Личен опит – тепърва ще се подлагам на генетичен тест, но като приемам горните добавки на базата на броколи, всъщност минимизирам гореспоменатите мъжки симптоми, които изпитвах през последните 15 години от живота си.

Страдах от това, което считам за неправилно диагностицирано хронична умора и фибромиалгия. Сега спя по-дълбоко, имам значително повече енергия и жизненост, силата и издръжливостта ми се подобриха и придобих по-голяма умствена яснота.

Ако имате анамнеза за рак, проблеми с щитовидната жлеза или проблеми с простатата във вашето семейство, трябва да разгледате по-отблизо ксеноестрогените.

Next Post

Как да изберете макси рокля

Макси роклите могат да ви направят по-романтични или обратно, по-сдържани, по-изискани или да добавят хипи стил. За да изглеждате добре в такова облекло, трябва да го изберете правилно. Също така добър избор са самите аксесоари. Ето няколко практически съвета, които да са ви от полза в подбора на маски рокли. […]
Как да изберете макси рокля