Как да поддържате автомобила си всеки месец?

ipopov
Как да поддържате автомобила си всеки месец?

За да увеличите максимално живота и ефективността на вашия автомобил, ето списък с елементи, които трябва да проверите в зависимост от времето и сезона. Някои от тези части на вашия автомобил трябва да се проверяват редовно, а други само в дългосрочен план. Уверете се, че следвате графика за поддръжка на вашия автомобил и записвате на сервизните интервали, през които посещавате механик.

Масло и охлаждаща течност

Всеки месец или на всеки няколко зареждания с гориво и особено преди по-дълги пътувания е добра идея да влезете под капака на колата си и да проверите нивата на маслото и охлаждащата течност, докато двигателят е охладен. Ниските нива на двете могат да доведат до проблеми с двигателя, ако не бъдат проверени. В Shopauto.bg – всичко необходимо за поддръжка на автомобила ви очаква в съответните категории. Разгледайте ги и карайте безопасно!

Въздушен филтър

Въздушният филтър на вашия двигател е това, което регулира въздуха, който влива във вашия двигател и помага да се предпази от отломки и частици. Като се уверите, че вашият въздушен филтър работи правилно, можете да подобрите горивната ефективност, да намалите емисиите и да подпомогнете живота на вашия двигател.

Автомобилни гуми

Тъй като добре поддържаните гуми са неразделна част от безопасното и икономично каране, създайте си навик често да проверявате визуално гумите си. Проверявайте налягането в гумите всеки месец и преди дълги пътувания, или превозване на допълнителен товар. Не забравяйте резервната. Ще ви е необходим манометър за проверка на налягането в гумите.

Светлини на автомобила

Важно е светлините на вашето превозно средство да функционират правилно, но често може лесно да се пренебрегнат. Разходете се около колата си и проверете визуално мигачите и светлините за паркиране. Накарайте приятел да стои зад колата, докато задействате спирачките, за да сте сигурни, че спирачните ви светлини работят.

Маслен филтър
Моторното масло в двигателя на вашия автомобил изпълнява цял набор от функции: то смазва движещите се части, помага да действа като уплътнител срещу отломки, охлажда двигателя, намалява износването и помага за предотвратяване на корозията на двигателя. Поддържането му чисто е жизненоважно за доброто здраве на двигателя.

По-редките прегледи на автомобила

Трасмисионна течност

Подобно на маслото във вашия двигател, трансмисионната течност е смазваща, което помага да поддържате правилното функциониране на всички движещи се части във вашата трансмисия. Независимо дали шофирате автомобил с автоматична или ръчна скоростна кутия, от съществено значение е трансмисионната течност да бъде проверена и сменена, когато е необходимо, за да се избегнат скъпи повреди или подмяна на трансмисията. Следвайте препоръките на производителя на автомобила.

Сезонни прегледи на автомобила

Нуждите на вашия автомобил могат да варират според сезона и условията на шофиране. Следват няколко предложения, които да добавите към раздела за бележки на контролния списък за поддръжка на вашия автомобил:

  • Смяна на чистачките и предното стъкло

Чистачките на предното стъкло трябва да се сменят приблизително веднъж годишно или винаги, когато ефективността им е компрометирана.

  • Проверка на акумулатора

Вашият автомобилен акумулатор е един от най-важните компоненти за работата на вашия автомобил. Акумулаторът за автомобил доставя голямо количество електрически ток към стартера, двигателя и други електронни аксесоари в автомобила.

  • Смяна на гуми

Когато температурата постоянно се движи около или под точката на замръзване, смесите на гумите, които не са зимни, се втвърдяват, намалявайки сцеплението и ефективността на управление, като същевременно увеличава спирачния път.

  • Охлаждаща течност

Също така е важно да проверявате нивата на антифриз в радиатора през зимните месеци, за да предпазите радиатора или компонентите на двигателя от замръзване. Обикновено се препоръчва смес от 50/50 антифриз към вода, но проверете ръководството на собственика или се консултирайте с професионалист, за да сте сигурни.

Придържането към график за поддръжка на автомобила и поддържането на добри бележки за това, което сте направили, може да помогне за удължаване на живота на вашето превозно средство и да ви предпази от повреди, скъпи ремонти и други нежелани изненади.

Next Post

Лесно е да си от готините на пътя, стига да имаш….

Лесно е да си от готините на пътя, стига да имаш готини стикери за кола. Ако искаш да си як и забавен, ако искаш да се откроиш на пътя и да привлечеш погледите на всички, точно от това се нуждаеш. Супер яките стикери за кола ще ти помогнат да вземеш […]
Лесно е да си от готините на пътя, стига да имаш