Какви са ползите от консумацията на кафе?

Administrator
Какви са ползите от консумацията на кафе?

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, заедно с водата и чая. Безспорно много хора разчитат на своята ежедневна доза кафе, за да се събудят и да започнат деня си с енергия. Затова в тази статия обобщаваме какви са ползите от консумацията на кафе, както и няколко полезни съвета в тази насока, които е добре да имате предвид.

Кафето действа като стимулант

Тази ароматна напитка е известна най-вече със свойствата да повишава нивата на енергия в организма. Причината за това действие се дължи на една добре позната съставка, която се открива в кафето – кофеинът.

Кофеинът стимулира централната нервна система, като намалява умората и увеличава енергията. Именно заради това полезно свойства, някои хора прекаляват с консумацията му, когато се готвят за изпити или имат много належащи работни задачи.Експертите съветват да се ограничите до едно две кафета дневно, тъй като в противен случай може да изпитате трудности да заспивате вечер и да нарушите пълноценния сън.

Кафето може да подобри забавения метаболизъм

Нека да не повишаваме надеждите ви излишно. Със сигурност  пиенето на кафе няма да замени посещението на фитнеса, но кофеинът във вашето лате е стимулант, който може да засили метаболизма ви.

Тази потенциална полза е особено очевидна за хората, които се наслаждават на кафето чисто и без захар. Подсладените кафе напитки също съдържат кофеин, но заради повечето въглехидрати правят контрола на теглото по-труден. Освен това, черното кафе се смята, че подпомага за превенцията срещу диабет тип 2. Проучване от 2013 г. установи, че има 12% намаление на риска от развитие на този тип диабет при хора, които пият две чаши кафе всеки ден.

Кафето е богат източник на антиоксиданти

Още един интересен факт за кафето, който може би не знаете, е че то е един от най-богатите натурални източници на антиоксиданти. Редовната консумация на 1-2 чаши кафе подпомага имунната система и може да се окаже добра превантивна мярка срещу различни инфекции. Някои проучвания показват, че в дългосрочен план консумацията на кафе може да ви предпази от развитието на хронични болести, свързани със сърцето и нервната система.

Важно уточнение, което трябва да направим е, че безкофеиновото кафе съдържа значително по-малко количество антиоксиданти, сравнено с традиционното такова. Имайте го предвид, когато избирате кафе капсули или насипно кафе за вкъщи.

Кафето ви помага да се справяте по-лесно с тренировките

Имате проблеми с намирането на вдъхновение, за да стигнете до фитнес залата? Всички сме били в тази ситуация. Добрата новина за всички, които обичат да отлагат е, че може да има приятно решение. Изпиването на чаша кафе предварително може да помогне.

Кафето е свързано с ергогенните ефекти върху изпълнението на упражненията, което означава, че може да увеличи издръжливостта ви, ако го пиете преди да започнете да тренирате. Едно проучване на Journal of Applied Physiology кара изследователи да добавят кофеин в рутината на трениращите, преди да влязат във фитнеса. Групата, която получава кофеин, оценява тренировките си като по-лесни и по-приятни  в сравнение с контролната група, която не е приела кофеин. Плюс това, групата, която получава кофеин, консумира средно 72 калории по-малко през същия ден.

Така че, ако усещате, че имат нужда от повече сила за тренировките, опитайте да пиете кафе преди тренировка. Разбира се, имайте предвид, че правилното и пълноценно хранене е важен фактор, който не бива да подценявате.

Next Post

Избор на детски часовник: Един нов свят с полезни функционалности и множество възможности

Готовността на детето ви за първото устройство на ръката върви с новите отговорности и предимствата, които му предоставя то. Малките момичета и момчета наистина растат толкова бързо, че докато се чудите на коя площадка да отскочите този уикенд, в следващия момент ще трябва да се подготвяте за училище. Времето лети […]
Избор на детски часовник