В Турция има много неща, които трябва да видим

Administrator
В Турция има много неща, които трябва да видим

Екзотичен кръстопът. Турция е голяма страна, която се намира на два континента – в Азия на изток и Европа на запад. Някога камилските кервани, които пренасяли стоки от Ориента към Европа, преминавали през Турция. Последна спирка бил Истанбул. Половината от този невероятен град се намира на европейския континент, а другата му половина е в Азия. Двете части са резделени от протока Босфора, който може да бъде прекосен по единствения на света мост, който свързва два континента.

Турция е идеалната дестинация за туризъм. Можеш да я посетиш с туристическа агенция и някои от безброините почивки в Турция. Да се печеш на плажовете, да разгледаш прекрасните древни градове, да си купиш чудни сувенири или да гледаш танца на дервишите.

Насладите на Султана

Дворецът на Султана в Истанбул се нарича Топкапъ сарай. Част от султанските съкровища са изложени в залата на съкровището в Топкапъ. Сред тях е кинжалът, украсен с три изумруда и един от най-големите диаманти в света. В Топкапъ сарай е имало над 1500 слуги. В близост до палата се намира и известната Синя Джамия – носеща това име заради двадесетте хиляди сини плочки, които покриват вътрешността на купола.  Капалъ чарши в Истанбул съществува от близо 500 години, а в близо 5000 магазина се продават подправки, килими, злато и бижута.

Пещерите в Кападокия

Преди хиляди години в Кападокия избухнал вулкан. Пепелта се напластила и с течение на времето се превърнала в скала. В края на вулканичните дейности, природните ефекти като вятър и дъжд, както и въздействието на потоците, туфовите слоеве на повърхността започват да ерозират. Тези конични образувания били толкова ронливи, че хората издълбали в тях пещери и убежища. Някои хора все още живеят в тези странни пещери, но в съвсем модерни условия. Така оформените приказни комини се посещават с голям интерес и любопитство от цял свят с екскурзия до Кападокия.

Гигантски статуи

В Турция има много древни и прекрасни места, като например храма на Немрут Даги. Преди 2000 години цар Антиох заповядал да го построят в планината и да го напълнят с огромни статуи, изобравящи него самия, неговите предшественици и боговете. С това искал да бъде запомнен за вечни времена, но храмът бил толкова далеч в планината, че бил забравен в продължение на стотици години. Статуиите на Немрут били високи 9 метра, преди да изгубят височината си.

Театрални спектакли

Преди около 1800 години е бил построен огромния театър в Аспендос, които за тази цел е бил използван римския модел със стъпаловидни седалки във формата на полукръг. Благодарение на тази форма се получава отлична акустика – думите на актьорите се чували и на най-горния ред. Аспендос имал 20 000 места – колкото футболен стадион. А театърът в Ефес имал малко повече – 24 000. В театърът Аспендос все още се играят спектакли – ако лесно ви се завива свят, не сядайте на горните редове.

Първият град

Чаталхьоюк в Южна Турция е един от първите градове в света. Построен преди близо 9000 години, в него живеели около 6000 човека в повече от 1000 малки къщи, построени от тухли от кал. Между тях нямало улици. Хората се качвали на плоските покриви, а после влизали в къщите през отвори в покрива. Смятало се е, че хората строели къщите една до друга, за да бъдат по-здрави и сигурни. Много от къщите били украсени с богати стенописи, изобравящи приказни сцени с танцьори или лов на глигани, елени и бикове.

Танците Турците обичат музиката и танците. Известен танц е разбира се се кючекът, движение на бедрата и корема в ритъма на музиката. Танцуващите Дервиши обаче се въртят като пумпал, но винаги в посока обратно на часовниковата стрелка. Те вярват, че този танц им помага да се концентрират в молитвата.

Next Post

Защо ротативките на EGT са толкова популярни?

EGT слотове като любими игри за комарджии по целия свят Портфолиото на EGT съдържа повече от 120 онлайн слота, няколко вида рулетка и видео покер, скреч игри, кено и други видове хазарт. Продуктите на тази компания се предлагат на настолни и мобилни устройства, тъй като са създадени във Flash-формат. Освен […]
Защо ротативките на EGT са толкова популярни?