3 вредни навика, които ти пречат да живееш пълноценно

denitsa

Често сме склонни да намерим оправдание за това защо нещо, което сме решили да направим, все търпи отлагане.

Има разлика в това да се живее и да се живее пълноценно. И тя се корени в това дали човек изпитва удоволствие и удовлетворение от ежедневието си.


Истински щастливият човек се наслаждава на всяка секунда от прекараното си време, не съжалява за постъпките си и чака с нетърпение всеки следващ ден. Има обаче действия, които идват от самите нас, и ни пречат действително да изпитаме положителното. Вижте кои са 3-те най-често срещани грешки в това да се чувстваме добре и какво можем да направим, за да ги коригираме.

Мислим прекалено много

thinking

Така нареченият „overthinking” ни поставя в доста неудобна ситуация. Представлява обширно и обстоятелствено обмисляне дори и на най-дребните и незначителни детайли от дадена случка. И докато разсъждаването върху нещата е положително и полезно занимание, то границата, която го разделя от маниакалното взиране, е твърде тънка.

Какъв е ефектът от този тип задълбаване върху собствената ни психика? Оплитаме се в мисли и често сами създаваме проблем дори там, където изначално не съществува такъв. Прекаленото вторачване в нещата също често измества фокуса от същината им и размива въпроса до ирелевантни стойности.

Затова, вместо да се концентрираме върху второстепенни и нищозначещи факти и обстоятелства, върху които рядко имаме контрол, по-добре да се фокусираме върху цялостната картинка и да започнем с решаването на проблема. Така, от една страна, ще си спестим куп главоболия, а, от друга – ще насочим вниманието и енергията си в по-правилната и полезна посока.

Не можем да казваме „Не“

saying no

Случвало ли ви се е да изпаднете в ситуация, в която към вас е отправено предложение, което никак не ви се нрави? Но, било от неудобство или от опасения да не засегнете някого, вие се съгласявате? Да, но всъщност това поведение ви носи негативно настроение.

Няма нищо лошо в това да отказвате, когато сметнете, че това, за което става дума, не е никак във ваш стил или просто не ви е до него в момента. Бъдете сигурни, че неохотността ви се усеща от останалите и, вместо да ги зарадвате със съгласието си, по-скоро ще ги засегнете с очевидното си нежелание. По-добре откажете и спестете и на себе си, и на другите дискомфортното преживяване.

Приоритизирането е важна част от съзнателното и приятно съществуване. Така вие поставяте в центъра истински важното за вас – обградете се с хора, които го разбират и приемат. Не винаги трябва да се съгласявате с всичко. Не правите услуга на никого и със сигурност не правите услуга и на себе си. Поставете душевния си комфорт на първо място.

Отлагаме

Често сме склонни да намерим оправдание за това защо нещо, което сме решили да направим, все търпи отлагане. Независимо дали ще изтъкнем, че нямаме време, финанси, уморени сме – списъкът от причини е дълъг. Важно е обаче да правим неща, които ни носят удоволствие. Това ще ни зарадва и зареди с положителна енергия. А какво по-важно за един човек, който се наслаждава на живота си?

Вашият коментар

Next Post

Запознайте се с най-новия приятел на Криптото: Fiat

Halsey Minor стартира CNET и участва в редица компании. Днес той води VR Planet VR и VideoCoin Network, видео инфраструктура за интернет с активиран блокчейн. Започнах в крипто индустрията през 2013 г. стартирайки UpHold, услугата за разплащане и обмен, която създаде една от първите стабилни монети. Тя все още позволява на потребителите да […]